Viatges i sortides


CASTELLS DE LA VALL DEL LOIRA

La nostra companya PAULA SAU ens explica què la va impressionar en el viatge que va realitzar a la Vall del Loira.
La Vall del Loira és un territori ple de ciutats històriques, cellers i castells que ens recorden els segles passats. El territori és conegut com el “Jardí de França”. Està compost per pobles com Amboise, Blois, Chinon, Nantes, Orléans, Saumur o Tours, però principalment és conegut per la bellesa i gran quantitat de castells, que van ser construïts durant el Renaixement francès (S.XV i XVI). Hi ha 42 castells, dels quals en destaquem 10:

Castell d'Amboise: l'edifici allotja la tomba de Leonardo da Vinci, que va residir en una mansió de la mateixa localitat. Les bases de les fortificacions del castell es van construir al segle XIII i el rei Carles VIII hi va fer les primeres construccions.

Castell d'Azay-le-Rideau està situat en una illa enmig del riu Indre. Es va fer construir durant el regnat de Francesc I per un financer ric. Exemple del refinament d'una construcció del Renaixement francès.

Castell de Blois: va ser la residència de diferents reis de França. Està situat al centre de la Vall del Loira. Aquest castell presenta un panorama de l'art i la historia dels castells del Loira. S'ubica a la ciutat de Blois. Es va començar a construir el 1500.

Castell de Chambord és el castell més gran i va ser construït per ser utilitzat com un pavelló de caça per al rei Francesc I. És un dels castells més reconeguts per la seva arquitectura renaixentista francesa que barreja formes tradicionals medievals amb estructures clàssiques italianes.

Castell de Chateaudun: ofereix un exemple d'arquitectura medieval, gòtica i renaixentista. Està declarat monument històric des de l'any 1938.Castell de Cheverny
aquest castell es va  construir entre els anys 1624 i 1630. És el castell amb més mobles de la Vall del Loira. Atrau molt l'atenció la seva rica decoració.

Castell de Chaumont-sur-Loire: va ser edificat en els segles XV i XVI, va pertànyer a Catalina de Médicis. El castell i el seu parc formen un mirador espectacular.


Castell de Chenonceau està situat sobre uns arcs al riu Cber, és un castell renaixentista. Va pertànyer a tres dones. Es començà a construir l’any 1432 i es va acabar l'any 1435.

Castell de Chinon: fou construït pel compte de Blois, Thibaut I. Es va iniciar al segle X i es va reconstruir al segle XV i el XVI. Es localitza al centre de França.Castell de Langeais  aquest castell en realitat en  són dos: la torre de Foulques Nerra i el castell de Louis XI. El primer castell té la particularitat de tenir la torre d’homenatge més antiga de França.CAP DE CREUS

El Cap de Creus és l’última aparició dels Pirineus i, també, el punt més a l’est de la península que separa el golf de Lleó del golf de Roses, i on s’hi situa un far.

És una terra abrupta on hi predominen, principalment, els penya-segats, illots, aigües  profundes, cales... I destaca també unes principals roques en forma d’animals. Algunes de les més conegudes són: l'àliga de Tudela, el lleó de Cap Gros, o el de la roca de l'illa de Culleró.
El maig de 1998 el Cap de Creus va ser declarat parc natural, tant la zona marítima com la terrestre. La pesca amb xarxes està prohibida però la pesca tradicional, amb canyes, està permesa pels professionals. És l’únic parc natural que té una zona marítima i terrestre a la vegada i, també, l’àrea més gran deshabitada del mediterrani espanyol.Aplega els municipis de: Port de la Selva, Selva de Mar, Llançà, Cadaqués, Palau Saverdera, Pau, Roses i Vilajuïga. Va ser i encara és una gran font d’inspiració de molts artistes, com Salvador Dalí entre d’altres.

Text: Paula Xutglà (3ESO)
PORTAVENTURA
Aquest any el parc temàtic de Portaventura obrirà les portes amb moltes novetats. Portaventura és un dels parcs temàtics més gran d’Europa i un dels pocs que ha acabat l’any amb xifres positives. Situat a Salou (Tarragona), és una de les destinacions turístiques preferides de Catalunya.

A Portaventura hi ha atraccions com el Dragon Khan, una referència europea. Però aquest any l’atracció més alta d’Europa aterrarà al parc temàtic. Aquesta muntanya russa, anomenada Shambhala, està inspirada en l’Himàlaia i estarà situada a la zona de Xina, darrere de l'emblemàtic Dragon Khan.

Aquesta muntanya russa canviarà el skyline de Portaventura ja que per comparacions és dues vegades més alta que el DragonKhanShambhala  s’estrenarà al març i batrà 3 nous records europeus:


-         La muntanya russa més alta d’Europa (76 m d’altura).
-         La velocitat més ràpida en una caiguda (134 km/h).
-         La caiguda més inclinada i més alta d’Europa (78 m) ja que el final de la caiguda hi haurà un túnel per sota terra.

Serà una hypercoaster (tipus de muntanya russa) de color brau i blanc ambientada com la serralada de l’Himàlaia, i amb un llac on hi haurà un gran splash.

Shambhala en construcció


 LA ROCHELLE
La Rochelle  és un poble coster de França situ al bell mig de la costa atlàntica francesa. És la capital de Charente Marítimo. En estar al costat de l'illa de Ré, el comerç és exuberant i bo. És un poble romàntic i bonic de visitar.

Grande horloge
vue de la cité
Port vieux
Si hi vas, el lloc més bonic per anar a veure primer és el barri antic, del segle XII, les diverses torres antigues, i l’ajuntament d’estil renaixentista. En general la ciutat té molts museus, entre els quals hi ha un aquari. I té el segon port d’oci més important de França, situat al sud de la ciutat.

Si et vols quedar a dormir, o a passar uns quants dies, hi ha setze hotels diferents amb diversa varietat de categories i preus per poder-se adaptar a diferents economies familiars. Per dinar o sopar teniu una àmplia llista de restaurants també de diverses categories i preus per gaudir de sopars familiars, romàntics, oficials o de categoria, que segons els ciutadans i crítics són molt bons. 

El seu nom va ser constituït el segle X, era un petit poble pescador anomenat Rochella, un diminutiu francès de "roca", perquè la Rochelle està construïda sobre una plataforma rocosa. No obté l’estatut de ciutat lliure fins al segle XI perquè es va desenvolupar molt gràcies al seu comerç marítim.

És, en definitiva, un bon destí turístic ja que és romàntic i alhora cultural. Es recomana anar-hi perquè pot sortir barat i pot ser una experiència fructífera i especial.

 Oriol Luján i Jordi Gros

 RUPIT I PRUIT

Vista de Rupit i Pruit
Rupit i Pruit és un municipi de la comarca d’Osona, situat dins les fagedes de Collsacabra. És la unió formada, el 1977, entre dos batllies: Sant Andreu de Pruit i Sant Joan de Fàbreguesi no s’anomenà Rupit fins l'any 1955. 

Aquest municipi té una superfície de 47,8 km² i hi viuen 312 habitants aproximadament, és un municipi realment petit.Antigament, les bases de l’economia d’aquest municipi eren l’agricultura i la ramaderia, però avui en dia la base de l’economia és el turisme.

Hi ha diverses maneres d’arribar a Rupit: amb vehicle, per la C-153 i llavors, agafant la carretera local; amb autocar, des de diferents punts; i per últim, aquesta és més cara, amb taxi. Les estacions més properes de tren són a Manlleu i a Vic.


Trobareu ple de rutes de fàcil excés com la del Salt de Sallent, que és la més clàssica de Rupit. Aquesta consisteix a sortir del poble de Rupit, a 20 metres al sud de la façana de l’església per un carrer a l’esquerra que baixa i llavors gira a la dreta. A continuació, teniu dues opcions possibles:
a. Descendir pel marge esquerre de la riera direcció cap a Sallent, a través d’un túnel.
b. Descendir pel marge pret fins al Molí Rodó.
Llavors al salt del Molí Rodó s’ajunten de baixada i es forma un sender per l’esquerra. Es pot tornar a Rupit pel sender que trobem girant a la dreta i que puja a la pista, i girant a l’esquerra a Sant Joan de Fàbregas.
Salt d'aigua
 En arribar al salt podem accedir al mirador que està situat a 300 metres a l’esquerra. A la dreta hi trobem el camí que s’enllaça amb la pista que porta a Rupit.
Paula Xutglà i Nin Pujadas                              


 CASTELL DE MONTSORIU

 

El castell de Montsoriu és un castell molt popular de les comarques de Girona, i suposa una visita indispensable pels amants de la natura. Es troba a uns 45 minuts de Girona, passant per l’AP7 hi ha uns 53 quilòmetres de distància.

Es tracta d’un dels castells gòtics més importants de Catalunya, bastit damunt d’un turó de 632 metres anomenat Montsoriu, d’aquí ve el nom del castell. Fou construït l’any 1002, i ara està en procés de restauració gràcies a l’Associació d’Amics del Castell de Montsoriu, que volen deixar el castell com era quan es van construir, ja que va quedar molt malmès després de la Guerra Civil.

Des del castell es pot veure un paisatge verd i verge, que emociona. El romanticisme del castell de Montsoriu ve donat per les llegendes de bruixes que conten que es mouen lliurament pels passadissos, de bèsties fantàstiques i tresors encantats que encara no han estat trobats.

La visita al castell es una gran experiència, tant cultural com natural, i una sortida extraordinària per passar un dia amb la família o amb els amics.


Informació i imatges:


Lluís Fernàndez


COTLLIURE

Collioure port from restaurant NeptuneUs volem proposar una sortida ideal per fer amb la família algun dia que tingueu festa i no sapigueu on anar, una visita a un poble amb un encant especial: Cotlliure, cèlebre des de l'època dels reis de Mallorca i immortalitzat per grans pintors.

Cotlliure és un municipi francès de 13 quilometres quadrats ubicat molt a prop de la frontera, a la Catalunya Nord, que pertany al departament dels Pirineus Orientals i a la regió del Llenguadoc-Rosselló. Compta amb 3.000 habitants aproximadament. El seu encant rau en el fet que està situat al costat del mar i és net i molt alegre.

Es diu d'aquest indret que té una llum especial que captiva els artistes. A principis del segle XX, Matisse y Derain van fer llargues estades en aquesta localitat seduïts per la llum del seu port pesquer i pels colors de les seves cases.

Entre d'altres llocs, hi podem visitar el Castell Reial de Colliure i el museu.

Però si un lloc atrau la visita de milers de turistes és el cementiri, on hi trobem, sempre plena de flors fresques, de dedicatòries i de poemes, la tomba d'un dels poetes i intel·lectuals més reconeguts de la literatura castellana: Antonio Machado. L'autor va haver de marxar d'Espanya a causa de la seva ideologia política, contrària al règim franquista i s'exilià a França, concretament a Cotlliure. Va arribar-hi el el 28 de gener i hi va morir el 22 de febrer, tres dies abans que la seva mare, Ana Ruiz, també en aquesta localitat. A banda, s'hi pot visitar la tomba de Patrick O'Brian novel·lista anglès.

Finalment, i com a fet interessant, hem volgut destacar que a Cotlliure s'hi imparteixen classes de català i s'hi ballen sardanes.

Tomba on reposen les restes d'Antonio Machado


Adrià Bañeras, Francesc Burgos, Toni Sánchez