Receptes i consells


UNA BONA DIETA PER ALS ADOLESCENTS

EMMA BAYONA I PAULA SAU (3ESO C)

L’etapa entre l’adolescència i la vida adulta es caracteritza principalment per adquirir més autonomia, sobretot en l’alimentació, ja que els joves decideixen què volen o poden menjar.
En aquesta etapa el cos es desenvolupa i creix. Ara cada vegada hi ha més obesitat entre els adolescents, i això comporta una etapa adulta amb diferents malalties, causades per la mala alimentació. També han augmentat els trastorns de comportament alimentari, com l’anorèxia i la bulímia.
En aquesta edat és recomanable prendre diàriament com a mínim 3 productes làctics, ja que no fer-ho pot causar l’aparició d’osteoporosi en l’etapa adulta.
En concret, es calcula que 1 de cada 45 adolescents no esmorza o fa un esmorzar molt escàs per manca de temps, de gana o de costum. Això comporta dificultats pel que fa a l’aprenentatge i al rendiment escolar.

Recomanacions:
Hem buscat informació a Internet i a continuació apuntem algunes recomanacions que ens han semblat interessants perquè una vegada o altra les hem sentit a casa nostra. (Recordeu, però, que hem de contrastar la informació que trobem navegant per la xarxa.)
Al matí s'hauria de menjar un tros d'all cru ja que és un protector del sistema immunitari i dels bacteris.
Es recomana menjar un plàtan cada dia perquè activa la serotonina, que està relacionada amb el plaer. És un aliment que ens procura salut física i també mental.
Un altre dels aliments recomanats és el pa amb tomàquet (millor integral) ja que el pa porta hidrats de carboni i fibra.
També és recomanable menjar uns quants fruits secs, especialment nous ja que porten omega 3, juntament amb una poma. Per berenar és una bona opció prendre una tassa de xocolata perquè ens proporciona energia i plaer: porta magnesi, que ajuda a fer les funcions del sistema nerviós.
És aconsellable menjar peix blau ja que porta omega 3.
Un dels productes per pujar l'estat d'ànim és l'alvocat.
Diem que és imprescindible menjar cigrons (en general, la proteïna vegetal) perquè ajuden a prolongar el bon humor i perquè també tenen una vitamina que ajuda a frenar els estats d’irritabilitat.
Les fruites i verdures en general van molt bé ja que eviten el restrenyiment, que sempre provoca mal humor. Cinc racions de fruites i verdures diàries, preferiblement de temporada, són la base d’una dieta sana i equilibrada i ajuden al desenvolupament del nostre cos i de la nostra ment.
També van molt bé els cereals perquè ajuden a regular els nivells de sucre a la sang i ens aporten moltes vitamines i minerals. Finalment, són fàcils d’incloure en la nostra dieta.
Moltes vegades tenim al cap les calories, i els aliments que no engreixen són els que normalment es deixen al plat. No obstant això, si fem activitat física (molt més que recomanable a qualsevol edat) i cremem l’energia dels aliments ingerits no ens engreixarem.
En aquest sentit és important recordar que la manera com cuinem els aliments és fonamental: és molt millor coure’ls al vapor, al forn o bullir-los que fregir-los amb oli, perquè l’oli és greix.
Els aliments que no van gaire bé són els que produeixen irritabilitat. Per exemple, una dieta molt pobre en fibra provocarà estrenyiment, que posa de molt mal humor. Va molt bé beure suc de taronja, tot i que també s’ha de menjar la taronja ja que porta pectina, una fibra molt bona per a l’organisme.
Perquè l’alimentació sigui saludable ha de ser completa, equilibrada, suficient i variada. Amb una dieta saludable pots baixar el risc de tenir alguna malaltia cardiovascular. El control del colesterol i de la ingesta de determinats greixos va bé per reduir el risc de patir-ne una. Una mala alimentació es caracteritza pel consum elevat d’aliments precuinats i de brioixeria, que contenen un gran contingut de greixos.
És important fer esport i no ser sedentari, ja que no només ens ajuda a mantenir-nos en bona forma sinó que també és una manera de prevenir malalties com l’obesitat, la diabetis... Així que la combinació d’una alimentació saludable i fer esport ens ajuda a aconseguir una sensació de benestar i a eliminar la tensió i l’estrès.
Hi ha molts aliments que ens ajuden a millorar el rendiment escolar, ja que faciliten el bon funcionament del cervell. Una alimentació equilibrada, un descans i un ambient adequat van molt bé, en canvi hi ha d’altres factors que ens perjudiquen. El ferro ajuda a la capacitat intel·lectual, ja que transporta oxigen al cervell. La carn, el peix, els ous, la remolatxa vermella, el mill i les fulles verdes són alguns dels aliments que cal tenir en compte.
L’alcohol aporta calories buides, a part dels coneguts efectes nocius sobre la gana i i els òrgans. És molt freqüent en aquesta edat l’inici del consum de tabac, de drogues i anticonceptius orals.
Uns altres productes que solem consumir els adolescents amb excessiva normalitat són els caramels i la brioixeria industrial, nocius pel seu alt contingut en sucres, additius, colorants sintètics, olis hidrogenats, ... i perquè creen addicció i provoquen agressivitat i hiperactivitat, a més de problemes dentals.
Esperem que aquesta informació us ajudi a reflexionar-hi. I si teniu mals hàbits, intenteu canviar-los!

..........................................................................................................................................................


BUNYOLS DE L’ÀVIA D’EN ROGER

ROGER GÓMEZ (3ESO C)

Una de les tradicions de la Setmana Santa és la preparació dels nostres brunyols. Hi ha infinitat de receptes, però la que us mostrem a continuació ha passat de generació en generació!

Ingredients (per a 6 racions)

  • 150 grams de farina
  • 4 ous
  • 30 grams de mantega
  • La pela d'una llimona
  • 50 grams de sucre fi
  • Oli d'oliva verge
  • Aigua i una mica de sal


Elaboració


1. Es posa una cassola al foc amb mig litre d'aigua, la mantega, la pela d'una llimona i la sal, i es deixa bullir durant tres o quatre minuts.
2. Es treu la pell de llimona i s'hi posa la farina barrejant-ho tot amb una cullera de fusta. Es deixa bullir 3 o 4 minuts més, fins que la pasta quedi fina.
3. Es treu la barreja del foc i s'hi tiren els ous, un a un, vigilant que no quallin i barrejant amb energia.
4. En una paella posarem una bona quantitat d'oli, i hi anirem tirant cullerades petites de la pasta en forma de bola.
5. Es van fregint boles fins a obtenir uns bunyols molt rossets. Es posen en una safata amb paper de cuina a sota per tal que es beguin l'oli sobrant. Es posen després a la safata de servir que anirà a taula, i en el moment de servir-los hi posarem el sucre per sobre.

..........................................................................................................................................................


FLAMETS DE LA MARE D’EN JOAN

JOAN NIELL (3ESO C)

Entre les postres més apreciades, hi trobem els flamets fets a base d’ou i sucre. La mare d’en Joan ens assegura l’èxit amb aquesta recepta!

Ingredients (per a 4 persones)

  • 200 gr. de sucre
  • 8 ous
  • 25 ml d’'aigua (1 got de chupito)


Elaboració

1. Separem els rovells de les clares.
2. Removem els rovells dels ous lleugerament i els reservem.
3. Posem el sucre i l'aigua en un recipient i el coem a foc lent durant uns 20 minuts fins que quedi un almívar lleugerament espès. Amb una petita part de l'almívar untem els petits motlles perquè el flamet no quedi enganxat a les parets.
4. Barregem la resta de l'almívar a poc a poc amb els rovells d'ou al mateix temps que els remenem fins a obtenir una barreja homogènia.
5. Emplenem motlles petits (o un de gran) amb la crema i els tapem amb una tapa o amb un paper de film.
6. Col·loquem els motlles ben tapats en un recipient amb aigua i posem al forn a temperatura mitjana perquè es cogui al bany maria durant aproximadament 1 hora.
7. Quan la crema ja està quallada es treu del forn i es deixa refredar. En cas de ser un motlle gran és important que estigui ben fred abans de tallar en porcions ja que es podria trencar.

..........................................................................................................................................................



CONSELLS PER PREVENIR L’AL·LÈRGIA AL POL·LEN


ROGER GÓMEZ (3ESO C)

Hi ha una sèrie de símptomes més o menys comuns davant aquest tipus
d'al·lèrgia primaveral, entre els quals podem citar els següents:
Congestió nasal
Dificultat respiratòria
Mals de cap
Cansament
Irritabilitat
Esternuts
Problemes per dormir
Picors de la pell
En general, hi ha una sèrie de plantes que són les que comporten més problemes. Són les següents:
Pol·len de les oliveres
Pol·len de les gramínies
Pol·len de les arizòniques
Pol·len de les bananeres
Pol·len del xiprer

El perquè de les al·lèrgies
Les al·lèrgies tenen molt a veure amb el canvi climàtic i amb l'acceleració de les estacions. La primavera almenys a Espanya està sent més llarga i càlida, amb la qual cosa la pol·linització es multiplica. Com que tampoc plou tant com abans no es neteja l'atmosfera, deixant tot el pol·len, els àcars, la pols i altres elements al·lergògens en l'ambient.
La contaminació també és molt més alta per uns nous elements molt importants en la incidència de les al·lèrgies a la població, i són els productes químics que utilitzem en la nostra vida quotidiana.
Les persones que han conviscut amb animals domèstics són menys propenses a desenvolupar malalties al·lèrgiques sobretot si ho han fet des del seu naixement.
Consells per prevenir l'al·lèrgia al pol·len
No obriu les finestres de casa, és millor l'aire condicionat si té filtres de pol·len.
No feu exercici (córrer, caminar, anar amb bicicleta, amb moto, etc.) a primeres hores del dia, ja que fins a les 11 del matí la concentració de pol·len és major.
Els viatges en cotxe s’han de fer amb les finestretes tancades i amb aire condicionat (amb filtre de pol·len).
En dies assolellats amb vent cal quedar-se a casa, o bé prendre la medicació indicada pel metge.
L'ús de màscares i d'ulleres pot ser eficaç per disminuir el contacte amb els pol·lens.
Els medicaments per l'al·lèrgia poden comportar somnolència, cal tenir-ho en compte per conduir o per fer activitats de risc.
Quan ens ataca l'al·lèrgia el primer que se'ns ressent és el tracte respiratori, ja que la reacció del cos és tancar-lo, amb la qual cosa ens costa respirar. Per mitigar això és bo realitzar sessions de respiració amb vapors de camamilla o melissa per obrir les vies respiratòries i millorar el nostre estat. És bo que els realitzem diàriament mentre ens dura l'al·lèrgia, ja que ens ajudaran a netejar l'aparell respiratori.
Realitzeu neteges nasals amb aigua marina o sèrum fisiològic preparat a casa bullint aigua amb sal i bicarbonat.


..........................................................................................................................................................




10 CONSELLS PER COMBATRE L'INSOMNI


L'insomni és la dificultat per a iniciar o mantenir el son. Les persones que el pateixen es poden estar moltes hores despertes donant voltes al llit. Amb el pas dels minuts incrementa el nerviosisme, i aquest fet genera estrès i impedeix que el cos i la ment es pugin relaxar per agafar el son. Existeixen moltes solucions naturals per evitar-lo:


1. Pren un bany calent abans de ficar-te al llit: és fonamental que l'aigua no estigui massa calenta, ja que això generaria més esgotament.
2. Els massatges relaxants poden ajudar a agafar el son. Aquests han de concentrar-se a l'esquena, el clatell i el cap, les zones on s'acumula la tensió al llarg del dia.
3. Posa música relaxant ja que ajuda a adormir-se més fàcilment. Aquest remei recomanat per als bebès és igualment útil en els adults.
4. Pren un got de llet calenta 15 minuts abans de dormir: t'ajudarà a relaxar-te. El calci de la llet ajuda a calmar els nervis i fomenta la relaxació.
5. Existeixen begudes que ajuden a relaxar-se: infusions de camamilla, anís o fonoll.
6. Evita substàncies com la cafeïna. També has d'evitar l'alcohol i el tabac.
7. És molt important que l'ambient on dorms sigui fresc, amb una temperatura al voltant dels 18º. Si és possible, obre la finestra del dormitori.
8. Estableix una rutina. El cos funciona millor si manté horaris estables.
9. Un remei clàssic per a curar l'insomni és comptar ovelles. Estudis recents recomanen visualitzar escenes que ens resultin relaxants i agradables.
10. I finalment, pots practicar ioga, un mètode de relaxació amb el qual obtindràs sorprenents beneficis per a la salut.
EMMA BAYONA i PAULA SAU (3ESO C)


..........................................................................................................................................................

RECEPTA DE COCOS



Ingredients per a 2 persones:
100g de coco rallat
100g de sucre
1 ou


Preparació:
1. Agafeu un bol, poseu-hi el sucre i el coco i barregeu-los.
2. Tot seguit, poseu-hi l’ou i barregeu fins a obtenir una massa homogènia.
3. Després formeu boletes d’uns 15g.
4. Agafeu una safata per posar al forn i cobriu-la de paper de forn. Poseu-hi els cocos i llavors al forn a uns 180º durant uns 13 minuts, fins que comencin a torrar-se per fora.


Jordi Comas Massaguer

..........................................................................................................................................................

BUNYOLS DE BACALLÀ D’EN PAU AVELLÍ

Ingredients:
220g de bacallà
3 ous
3 cullerades de farina
2 alls tendres
1 culleradeta de llevat “Royal”

Preparació:
1. Assegureu-vos de tenir el bacallà al seu punt de sal: cal deixar-lo en remull 4 o 5 hores abans de fer els bunyols.
2. Talleu el bacallà a trossets molt petits. 
3. Poseu-los en un bol, juntament amb els ous i els alls tendres. Passeu-ho pel túrmix.
4. Afegiu la farina al bol i assegureu-vos que tot estigui ben barrejat. 
5. Finalment poseu-hi el llevat i deixeu-ho reposar 1/4 d'hora. 
6. Fregiu en oli abundant i molt calent. La mesura que podeu fer servir per als bunyols és una cullera de sopa.


..........................................................................................................................................................

TRUFES DE XOCOLATA DE LA PAULA XUTGLÀ (3 ESO A)

Ingredients (Per a 10 persones):
400g de cobertura negra
300g de nata muntada
50g de sucre
Un raig de brandi (opcional)
Encenalls de xocolata

Elaboració:
1. Foneu la cobertura de xocolata al microones o al bany maria.
2. Deixeu-ho refredar una estona.
3. A part, munteu la nata. A mig muntar afegiu el sucre, i abans d’acabar, el brandi (opcional).
4. Barregeu amb la cobertura de xocolata, refreda-da.
5. Aneu fent boletes de la mida que considereu més adient.
6. Poseu-ho tot cinc minuts al congelador.
7. Definiu bé la forma de les trufes.
8. Passeu les trufes pels encenalls.
9. Finalment, poseu-les a la nevera com a mínim trenta minuts.
..........................................................................................................................................................

SUQUET DE PEIX D’EN JAUME PLA (3 ESO A)



Ingredients (per 3 persones):
1kg de peix (rap i gambes)
500 g de patates
2 o 3 grans d'all
1 o 2 cebes
Brou de peix
Picada (all, fruits secs, una galeta, una mica de xocolata i un pessic de julivert)
1 fulla de llorer
Unes gotes d'anís o Pastís
Sal i oli
2 tomates triturades


Procediment:
1. Poseu l'oli a la cassola i fregiu els grans d'all.
2. Sofregiu la ceba i la tomata.
3. Afegiu-hi les patates tallades a rodanxes i el llorer. Poseu-hi també el brou de peix fins a cobrir les patates i deixeu-lo bullir.
4. Poseu-hi tot el peix excepte les gambes i deixeu-ho coure entre 10 i 15 minuts.
5. Tireu-hi les gambes, l'anís i la picada i deixeu-ho coure cinc minuts més.


..........................................................................................................................................................


CRÊPES

Ingredients (Per a 8/10 crêpes):
125 g de farina
25 g de sucre
2 ous
25 g de mantega
250 ml de llet
Farcit: xocolata (Nutella), fruita, nata, pernil dolç i formatge....

Elaboració:
1. Poseu tots el ingredients excepte el farcit (Nutella, nata....) en el got del batedor i tritureu-los molt bé.
2. Deixeu reposar 30 minuts a la nevera.
3. Per fer les crêpes necessiteu paella d’uns 20 cm de diàmetre, unteu-la amb una mica de mantega i poseu-hi un cullerot de massa (millor que en poseu poca quantitat per tal que surtin més fines).
4. Deixeu coure un costat i gireu la crêpe per coure l’altra banda.
5. Finalment, una vegada les tingueu totes fetes (unes 8 o 10), ompliu-les amb el farcit que he triat i tanqueu-les bé.

..........................................................................................................................................................


COULANT DE XOCOLATA




Ingredients:
8 ous
225 g de xocolata de cobertura
10 trufes (bombons), depenent dels motlles
150 g de mantega
150 g de sucre
125 g de farina
25 g de cacau en pols

Preparació:
1. Poseu els bombons al congelador mentre prepareu la massa i preescalfeu el forn a 225 graus.
2. Foneu suaument al microones la xocolata de cobertura juntament amb la mantega i deixeu-ho refredar.
3. Poseu en un bol el sucre i els ous i bateu-ho tot amb una batedora de barnilles fins que n’obtingueu una escuma blanquinosa que hagi doblat el seu volum. Llavors, afegiu a aquesta barreja la xocolata i la mantega foses.
4. Afegiu-hi la farina i el cacau en pols i torneu a barrejar-ho tot amb suavitat perquè la massa no perdi l'esponjositat.
5. Aboqueu aquesta massa a les flameres individuals (en els motlles de silicona no s’hi enganxa la massa; si els feu servir d’un altre material, unteu-los amb mantega i farina). No ompliu els motlles fins a dalt, perquè la massa creix.
6. Enfonseu un bombó de xocolata congelat al centre de cada motllo i coeu els coulants al forn uns 8-10 minuts.

..........................................................................................................................................................

CONSELLS PER A ESTUDIAR BÉ
El que necessites:
Estar en bones condicions físiques: la ment i el cos estan juntes, si vas a dormir molt tard estaràs dèbil l’endemà i no podràs estudiar bé.
Tenir les idees clares: és molt important estar motivat, encara que no t’agradi l’assignatura o hi hagi alguna cosa que no entenguis. Si estàs motivat et serà molt més fàcil recordar i entendre les coses que no si estàs pensant que no te’n sortiràs.
Estar en un lloc adequat: si estàs en un lloc tranquil, on puguis estar relaxat, et serà més fàcil. També és important que el lloc estigui a una bona temperatura, uns 18-20 graus, perquè si fa molta fred et costarà concentrar-te i si fa molta calor et cansaràs.
El que mai has de fer:
Deixar-ho per l’últim dia perquè després estudies amb pressa i no entens el que estàs estudiant.
Estudiar sense descans, moltes hores seguides i dormir poc o no dormir.
Estudiar 5 minuts i deixar-ho pensant que ja ho saps. Cal repassar i llegir almenys dos vegades el tema.
Si necessites més consells a l’agenda de l’institut els hi trobaràs


Isabel Vilamitjana

..........................................................................................................................................................


IDEES CASOLANES PER CURAR EL REFREDAT

Arriba l’hiven, i amb aquest arriben també els refredats. En aquest article us volem donar alguns consells per tal de prevenir-los:

1. Eviteu el contacte amb persones que estiguin refredades.
2. Renteu-vos les mans sovint i fer servir una tovallola de paper per assecar-les.
3. Protegiu-vos del fred.
4. Eviteu ambients molt carregats.
5. Preneu aliments amb vitamina C (taronges, kiwis, mandarines, maduixes, mango i algunes verdures).
6. Preneu aliments làctics.

No obstant això, si no heu tingut sort i heu agafat un bon refredat, hi ha diferents maneres casolanes de curar-lo:

1. Reduïu l'activitat física.
2. Beveu abundants líquids, sobretot aigua i sucs de fruita naturals.
3. Esteu en ambients frescos i no massa secs. Es poden fer servir essències refrescants com les d'eucaliptus o mentol.
4. No heu de fumar.
5. Manteniu una bona higiene, sobretot si se sua en abundància.



Text: Sergi Serra