UNA BONA DIETA PER ALS ADOLESCENTS
EMMA
BAYONA I PAULA SAU (3ESO C)
L’etapa
entre l’adolescència i la vida adulta es caracteritza
principalment per adquirir més autonomia, sobretot en l’alimentació,
ja que els joves decideixen què volen o poden menjar.
En
aquesta etapa el cos es desenvolupa i creix. Ara cada vegada hi ha
més obesitat entre els adolescents, i això comporta una etapa
adulta amb diferents malalties, causades per la mala alimentació.
També han augmentat els trastorns de comportament alimentari, com
l’anorèxia i la bulímia.
En
aquesta edat és recomanable prendre diàriament com a mínim 3
productes làctics, ja que no fer-ho pot causar l’aparició
d’osteoporosi en l’etapa adulta.
En
concret, es calcula que 1 de cada 45 adolescents no esmorza o fa un
esmorzar molt escàs per manca de temps, de gana o de costum. Això
comporta dificultats pel que fa a l’aprenentatge i al rendiment
escolar.
Recomanacions:
Hem
buscat informació a Internet i a continuació apuntem algunes
recomanacions que ens han semblat interessants perquè una vegada o
altra les hem sentit a casa nostra. (Recordeu, però, que hem de
contrastar la informació que trobem navegant per la xarxa.)
Al
matí s'hauria de menjar un tros d'all
cru ja que és un protector
del sistema immunitari i dels bacteris.
Es
recomana menjar un plàtan
cada dia perquè activa la serotonina, que està relacionada amb el
plaer. És un aliment que ens procura salut física i també mental.
Un
altre dels aliments recomanats és el pa
amb tomàquet (millor
integral) ja que el pa porta hidrats de carboni i fibra.
També
és recomanable menjar uns quants fruits secs, especialment nous
ja que porten omega 3, juntament amb una poma.
Per berenar és una bona opció prendre una tassa
de xocolata perquè ens
proporciona energia i plaer: porta magnesi, que ajuda a fer les
funcions del sistema nerviós.
És
aconsellable menjar peix blau
ja que porta omega 3.
Un
dels productes per pujar l'estat d'ànim és l'alvocat.
Diem
que és imprescindible menjar cigrons
(en general, la proteïna vegetal) perquè ajuden a prolongar el bon
humor i perquè també tenen una vitamina que ajuda a frenar els
estats d’irritabilitat.
Les
fruites i verdures en general van molt bé ja que eviten el
restrenyiment, que sempre provoca mal humor. Cinc racions de fruites
i verdures diàries, preferiblement de temporada, són la base d’una
dieta sana i equilibrada i ajuden al desenvolupament del nostre cos i
de la nostra ment.
També
van molt bé els cereals perquè ajuden a regular els nivells
de sucre a la sang i ens aporten moltes vitamines i minerals.
Finalment, són fàcils d’incloure en la nostra dieta.
Moltes
vegades tenim al cap les calories, i els aliments que no engreixen
són els que normalment es deixen al plat. No obstant això, si fem
activitat física (molt més que recomanable a qualsevol edat) i
cremem l’energia dels aliments ingerits no ens engreixarem.
En
aquest sentit és important recordar que la manera com cuinem els
aliments és fonamental: és molt millor coure’ls al vapor, al forn
o bullir-los que fregir-los amb oli, perquè l’oli és greix.
Els
aliments que no van gaire bé són els que produeixen irritabilitat.
Per exemple, una dieta molt pobre en fibra provocarà estrenyiment,
que posa de molt mal humor. Va molt bé beure suc de taronja, tot i
que també s’ha de menjar la taronja ja que porta pectina, una
fibra molt bona per a l’organisme.
Perquè
l’alimentació sigui saludable ha de ser completa, equilibrada,
suficient i variada. Amb una dieta saludable pots baixar el risc de
tenir alguna malaltia cardiovascular. El control del colesterol i de
la ingesta de determinats greixos va bé per reduir el risc de
patir-ne una. Una mala alimentació es caracteritza pel consum elevat
d’aliments precuinats i de brioixeria, que contenen un gran
contingut de greixos.
És
important fer esport i no ser sedentari, ja que no només ens ajuda a
mantenir-nos en bona forma sinó que també és una manera de
prevenir malalties com l’obesitat, la diabetis... Així que la
combinació d’una alimentació saludable i fer esport ens ajuda a
aconseguir una sensació de benestar i a eliminar la tensió i
l’estrès.
Hi
ha molts aliments que ens ajuden a millorar el rendiment escolar, ja
que faciliten el bon funcionament del cervell. Una alimentació
equilibrada, un descans i un ambient adequat van molt bé, en canvi
hi ha d’altres factors que ens perjudiquen. El ferro ajuda a la
capacitat intel·lectual, ja que transporta oxigen al cervell. La
carn, el peix, els ous, la remolatxa vermella, el mill i les fulles
verdes són alguns dels aliments que cal tenir en compte.
Uns
altres productes que solem consumir els adolescents amb excessiva
normalitat són els caramels i la brioixeria industrial, nocius pel
seu alt contingut en sucres, additius, colorants sintètics, olis
hidrogenats, ... i perquè creen addicció i provoquen agressivitat i
hiperactivitat, a més de problemes dentals.
Esperem
que aquesta informació us ajudi a reflexionar-hi. I si teniu mals
hàbits, intenteu canviar-los!
..........................................................................................................................................................
BUNYOLS DE L’ÀVIA D’EN ROGER
ROGER
GÓMEZ (3ESO C)
Una
de les tradicions de la Setmana Santa és la preparació dels nostres
brunyols.
Hi ha infinitat de receptes, però la que us mostrem a continuació
ha passat de generació en generació!
Ingredients
(per a 6 racions)
- 150 grams de farina
- 4 ous
- 30 grams de mantega
- La pela d'una llimona
- 50 grams de sucre fi
- Oli d'oliva verge
- Aigua i una mica de sal
Elaboració
1.
Es
posa una cassola al foc amb mig litre d'aigua, la mantega, la pela
d'una llimona i la sal, i es deixa bullir durant tres o quatre
minuts.
2.
Es treu la pell de llimona i s'hi posa la farina barrejant-ho tot
amb una cullera de fusta. Es deixa bullir 3 o 4 minuts més, fins
que la pasta quedi fina.
3.
Es treu la barreja del foc i s'hi tiren els ous, un a un, vigilant
que no quallin i barrejant amb energia.
4.
En una paella posarem una bona quantitat d'oli, i hi anirem tirant
cullerades petites de la pasta en forma de bola.
5.
Es van fregint boles fins a obtenir uns bunyols molt rossets. Es
posen en una safata amb paper de cuina a sota per tal que es beguin
l'oli sobrant. Es posen després a la safata de servir que anirà a
taula, i en el moment de servir-los hi posarem el sucre per sobre.
..........................................................................................................................................................
FLAMETS DE LA MARE D’EN JOAN
JOAN
NIELL (3ESO C)
Entre
les postres més apreciades, hi trobem els flamets fets a base d’ou
i sucre. La mare d’en Joan ens assegura l’èxit amb aquesta
recepta!
Ingredients (per a 4 persones)
- 200 gr. de sucre
- 8 ous
- 25 ml d’'aigua (1 got de chupito)
Elaboració
1.
Separem els rovells de les clares.
2.
Removem els rovells dels ous lleugerament i els reservem.
3.
Posem el sucre i l'aigua en un recipient i el coem a foc lent durant
uns 20 minuts fins que quedi un almívar lleugerament espès. Amb una
petita part de l'almívar untem els petits motlles perquè el flamet
no quedi enganxat a les parets.
4.
Barregem la resta de l'almívar a poc a poc amb els rovells d'ou al
mateix temps que els remenem fins a obtenir una barreja homogènia.
5.
Emplenem motlles petits (o un de gran) amb la crema i els tapem amb
una tapa o amb un paper de film.
6.
Col·loquem els motlles ben tapats en un recipient amb aigua i posem
al forn a temperatura mitjana perquè es cogui al bany maria durant
aproximadament 1 hora.
7.
Quan la crema ja està quallada es treu del forn i es deixa refredar.
En cas de ser un motlle gran és important que estigui ben fred abans
de tallar en porcions ja que es podria trencar.
..........................................................................................................................................................
CONSELLS PER PREVENIR L’AL·LÈRGIA AL POL·LEN
ROGER GÓMEZ (3ESO C)
Hi
ha una sèrie de símptomes més o menys comuns davant aquest tipus
d'al·lèrgia
primaveral, entre els quals podem citar els següents:
Congestió
nasal
Dificultat
respiratòria
Mals
de cap
Cansament
Irritabilitat
Esternuts
Problemes per dormir
Irritabilitat
Esternuts
Problemes per dormir
Picors
de la pell
En
general, hi ha una sèrie de plantes que són les que comporten més
problemes. Són les següents:
Pol·len
de les oliveres
Pol·len
de les gramínies
Pol·len
de les arizòniques
Pol·len
de les bananeres
Pol·len
del xiprer
El
perquè de les al·lèrgies
Les
al·lèrgies tenen molt a veure amb el canvi climàtic i amb
l'acceleració de les estacions. La primavera almenys a Espanya està
sent més llarga i càlida, amb la qual cosa la pol·linització es
multiplica. Com que tampoc plou tant com abans no es neteja
l'atmosfera, deixant tot el pol·len, els àcars, la pols i altres
elements al·lergògens en l'ambient.
La
contaminació també és molt més alta per uns nous elements molt
importants en la incidència de les al·lèrgies a la població, i
són els productes químics que utilitzem en la nostra vida
quotidiana.
Les
persones que han conviscut amb animals domèstics són menys
propenses a desenvolupar malalties al·lèrgiques sobretot si ho han
fet des del seu naixement.
Consells
per prevenir l'al·lèrgia al pol·len
• No
obriu les finestres de casa, és millor l'aire condicionat si té
filtres de pol·len.
• No
feu exercici (córrer, caminar, anar amb bicicleta, amb moto, etc.) a
primeres hores del dia, ja que fins a les 11 del matí la
concentració de pol·len és major.
• Els
viatges en cotxe s’han de fer amb les finestretes tancades i amb
aire condicionat (amb filtre de pol·len).
• En
dies assolellats amb vent cal quedar-se a casa, o bé prendre la
medicació indicada pel metge.
• L'ús
de màscares i d'ulleres pot ser eficaç per disminuir el contacte
amb els pol·lens.
• Els
medicaments per l'al·lèrgia poden comportar somnolència, cal
tenir-ho en compte per conduir o per fer activitats de risc.
• Quan
ens ataca l'al·lèrgia el primer que se'ns ressent és el tracte
respiratori, ja que la reacció del cos és tancar-lo, amb la qual
cosa ens costa respirar. Per mitigar això és bo realitzar sessions
de respiració amb vapors de camamilla o melissa per obrir les vies
respiratòries i millorar el nostre estat. És bo que els realitzem
diàriament mentre ens dura l'al·lèrgia, ja que ens ajudaran a
netejar l'aparell respiratori.
• Realitzeu
neteges nasals amb aigua marina o sèrum fisiològic preparat a casa
bullint aigua amb sal i bicarbonat.
..........................................................................................................................................................
10 CONSELLS PER COMBATRE L'INSOMNI
L'insomni és la dificultat per a
iniciar o mantenir el son. Les persones que el pateixen es poden estar moltes
hores despertes donant voltes al llit. Amb el pas dels minuts incrementa el
nerviosisme, i aquest fet genera estrès i impedeix que el cos i la ment es
pugin relaxar per agafar el son. Existeixen moltes solucions naturals per
evitar-lo:
1. Pren un
bany calent abans de ficar-te al llit: és fonamental que l'aigua no estigui
massa calenta, ja que això generaria més esgotament.
2. Els
massatges relaxants poden ajudar a agafar el son. Aquests han de concentrar-se
a l'esquena, el clatell i el cap, les zones on s'acumula la tensió al llarg del
dia.
3. Posa
música relaxant ja que ajuda a adormir-se més fàcilment. Aquest remei recomanat
per als bebès és igualment útil en els adults.
4. Pren un
got de llet calenta 15 minuts abans de dormir: t'ajudarà a relaxar-te. El calci
de la llet ajuda a calmar els nervis i fomenta la relaxació.
5.
Existeixen begudes que ajuden a relaxar-se: infusions de camamilla, anís o
fonoll.
6. Evita
substàncies com la cafeïna. També has d'evitar l'alcohol i el tabac.
7. És molt
important que l'ambient on dorms sigui fresc, amb una temperatura al voltant
dels 18º. Si és possible, obre la finestra del dormitori.
8.
Estableix una rutina. El cos funciona millor si manté horaris estables.
9. Un
remei clàssic per a curar l'insomni és comptar ovelles. Estudis recents
recomanen visualitzar escenes que ens resultin relaxants i agradables.
10. I
finalment, pots practicar ioga, un mètode de relaxació amb el qual obtindràs
sorprenents beneficis per a la salut.
EMMA
BAYONA i PAULA SAU (3ESO C)
..........................................................................................................................................................
RECEPTA DE COCOS
Ingredients per a 2 persones:
100g de coco rallat
100g de sucre
1 ou
Preparació:
1. Agafeu un bol, poseu-hi el sucre i el coco i barregeu-los.
2. Tot seguit, poseu-hi l’ou i barregeu fins a obtenir una massa homogènia.
3. Després formeu boletes d’uns 15g.
4. Agafeu una safata per posar al forn i cobriu-la de paper de forn. Poseu-hi els cocos i llavors al forn a uns 180º durant uns 13 minuts, fins que comencin a torrar-se per fora.
Jordi Comas Massaguer
..........................................................................................................................................................
BUNYOLS DE BACALLÀ D’EN PAU AVELLÍ
220g de bacallà
3 ous
3 cullerades de farina
2 alls tendres
1 culleradeta de llevat “Royal”
Preparació:
1. Assegureu-vos de tenir el bacallà al seu punt de sal: cal deixar-lo en remull 4 o 5 hores abans de fer els bunyols.
2. Talleu el bacallà a trossets molt petits.
3. Poseu-los en un bol, juntament amb els ous i els alls tendres. Passeu-ho pel túrmix.
3. Poseu-los en un bol, juntament amb els ous i els alls tendres. Passeu-ho pel túrmix.
4. Afegiu la farina al bol i assegureu-vos que tot estigui ben barrejat.
5. Finalment poseu-hi el llevat i deixeu-ho reposar 1/4 d'hora.
6. Fregiu en oli abundant i molt calent. La mesura que podeu fer servir per als bunyols és una cullera de sopa.
5. Finalment poseu-hi el llevat i deixeu-ho reposar 1/4 d'hora.
6. Fregiu en oli abundant i molt calent. La mesura que podeu fer servir per als bunyols és una cullera de sopa.
..........................................................................................................................................................
TRUFES DE XOCOLATA DE LA PAULA XUTGLÀ (3 ESO A)
Ingredients (Per a 10 persones):
300g de nata muntada
50g de sucre
Un raig de brandi (opcional)
Encenalls de xocolata
Elaboració:
1. Foneu la cobertura de xocolata al microones o al bany maria.
2. Deixeu-ho refredar una estona.
3. A part, munteu la nata. A mig muntar afegiu el sucre, i abans d’acabar, el brandi (opcional).
4. Barregeu amb la cobertura de xocolata, refreda-da.
5. Aneu fent boletes de la mida que considereu més adient.
6. Poseu-ho tot cinc minuts al congelador.
7. Definiu bé la forma de les trufes.
8. Passeu les trufes pels encenalls.
9. Finalment, poseu-les a la nevera com a mínim trenta minuts...........................................................................................................................................................
SUQUET DE PEIX D’EN JAUME PLA (3 ESO A)
1kg de peix (rap i gambes)
500 g de patates
2 o 3 grans d'all
1 o 2 cebes
Brou de peix
Picada (all, fruits secs, una galeta, una mica de xocolata i un pessic de julivert)
1 fulla de llorer
Unes gotes d'anís o Pastís
Sal i oli
2 tomates triturades
Procediment:
1. Poseu l'oli a la cassola i fregiu els grans d'all.
2. Sofregiu la ceba i la tomata.
3. Afegiu-hi les patates tallades a rodanxes i el llorer. Poseu-hi també el brou de peix fins a cobrir les patates i deixeu-lo bullir.
4. Poseu-hi tot el peix excepte les gambes i deixeu-ho coure entre 10 i 15 minuts.
5. Tireu-hi les gambes, l'anís i la picada i deixeu-ho coure cinc minuts més.
..........................................................................................................................................................
Ingredients (Per a 8/10 crêpes):
125 g de farina
25 g de sucre
2 ous
25 g de mantega
250 ml de llet
Farcit: xocolata (Nutella), fruita, nata, pernil dolç i
formatge....
Elaboració:
1. Poseu tots el ingredients excepte el farcit (Nutella,
nata....) en el got del batedor i tritureu-los molt bé.
2. Deixeu reposar 30 minuts a la nevera.
3. Per fer les crêpes necessiteu paella d’uns 20 cm de
diàmetre, unteu-la amb una mica de mantega i poseu-hi un cullerot de massa (millor
que en poseu poca quantitat per tal que surtin més fines).
4. Deixeu coure un costat i gireu la crêpe per coure
l’altra banda.
5. Finalment, una vegada les tingueu totes fetes (unes 8 o
10), ompliu-les amb el farcit que he triat i tanqueu-les bé.
..........................................................................................................................................................
COULANT DE XOCOLATA
Ingredients:
8 ous
225 g de xocolata de cobertura
10 trufes (bombons), depenent dels motlles
150 g de mantega
150 g de sucre
125 g de farina
25 g de cacau en pols
Preparació:
1. Poseu els bombons al congelador mentre prepareu la
massa i preescalfeu el forn a 225 graus.
2. Foneu suaument al microones la xocolata de cobertura
juntament amb la mantega i deixeu-ho refredar.
3. Poseu en un bol el sucre i els ous i bateu-ho tot amb
una batedora de barnilles fins que n’obtingueu una escuma blanquinosa que hagi
doblat el seu volum. Llavors, afegiu a aquesta barreja la xocolata i la mantega
foses.
4. Afegiu-hi la farina i el cacau en pols i torneu a
barrejar-ho tot amb suavitat perquè la massa no perdi l'esponjositat.
5. Aboqueu aquesta massa a les flameres individuals (en
els motlles de silicona no s’hi enganxa la massa; si els feu servir d’un altre
material, unteu-los amb mantega i farina). No ompliu els motlles fins a dalt,
perquè la massa creix.
6. Enfonseu un bombó de xocolata congelat al centre de
cada motllo i coeu els coulants al forn uns 8-10 minuts.
..........................................................................................................................................................
CONSELLS PER A ESTUDIAR BÉ
El que necessites:
Estar en bones condicions físiques: la ment i el cos estan juntes, si vas a dormir molt tard estaràs dèbil l’endemà i no podràs estudiar bé.
Tenir les idees clares: és molt important estar motivat, encara que no t’agradi l’assignatura o hi hagi alguna cosa que no entenguis. Si estàs motivat et serà molt més fàcil recordar i entendre les coses que no si estàs pensant que no te’n sortiràs.
Estar en un lloc adequat: si estàs en un lloc tranquil, on puguis estar relaxat, et serà més fàcil. També és important que el lloc estigui a una bona temperatura, uns 18-20 graus, perquè si fa molta fred et costarà concentrar-te i si fa molta calor et cansaràs.
El que mai has de fer:
Deixar-ho per l’últim dia perquè després estudies amb pressa i no entens el que estàs estudiant.
Estudiar sense descans, moltes hores seguides i dormir poc o no dormir.
Estudiar 5 minuts i deixar-ho pensant que ja ho saps. Cal repassar i llegir almenys dos vegades el tema.
Si necessites més consells a l’agenda de l’institut els hi trobaràs.
Isabel Vilamitjana
..........................................................................................................................................................
IDEES CASOLANES PER CURAR EL REFREDAT
Arriba l’hiven, i amb aquest arriben també els refredats. En aquest article us volem donar alguns consells per tal de prevenir-los:
1. Eviteu el contacte amb persones que estiguin refredades.
2. Renteu-vos les mans sovint i fer servir una tovallola de paper per assecar-les.
3. Protegiu-vos del fred.
4. Eviteu ambients molt carregats.
5. Preneu aliments amb vitamina C (taronges, kiwis, mandarines, maduixes, mango i algunes verdures).
6. Preneu aliments làctics.
No obstant això, si no heu tingut sort i heu agafat un bon refredat, hi ha diferents maneres casolanes de curar-lo:
1. Reduïu l'activitat física.
2. Beveu abundants líquids, sobretot aigua i sucs de fruita naturals.
3. Esteu en ambients frescos i no massa secs. Es poden fer servir essències refrescants com les d'eucaliptus o mentol.
4. No heu de fumar.
5. Manteniu una bona higiene, sobretot si se sua en abundància.
Text: Sergi Serra