CURIOSITATS

IPAD MINI

Apple ha presentat el seu nou gran producte: l'iPad mini, una tauleta més petita i econòmica, amb una pantalla de 7 mil·límetres de gruix i 308 grams de pes, la meitat que l'iPad actual.
Com ja s'ha vist a l'iphone 5, l'iPad mini porta un connector lightening.
Es comercialitza des dels 329 dòlars (uns 253 euros, la versió més senzilla).
Apple ha venut aquest any 119 milions de tauletes. L'iPad mini està disponible des del 2 de novembre.


DANI LÓPEZ (3ESOC)


...........................................................................................................................


FLYBOARD

No has pensat mai en poder volar? Amb FlyBoard és possible!

El Flyboard és bàsicament una taula a propulsió d'aigua que connecta universalment amb totes les motos d'aigua de totes les marques del mercat. A més, permet propulsarte per sota de l'aigua i volar fins a 12 metres d'altura!


 
Informació extreta de : http://fly-board.es/

Ferran Estebanell Castellví 3r C
Miquel Coll 3r C


...........................................................................................................................


LLACS DE COLOR ROSA

Sabeu que hi ha un llac de color rosa al Nord de la península senegalesa de Cabo Verde, al nord-oest del país africà. El llac és famós per ser el punt final del recorregut del Rally París-Dakar, però té un atractiu molt particular: el seu color a causa de uns bacteris que es troben a l'aigua i a la seva concentració de sals.

Aquí algunes imatges:
Peró no és l'únic llac d'aquest color. A Austràlia també n'hi ha un: es localitza a Middle Island, un llac petit, amb poca profunditat. Està situat a pocs metres del mar. El color és degut a una alga que es diu Dunaliella salina, de color verd però que adquireix aquest color rosa a causa de l'activitat de un microorganisme conegut com Halobacteria cutirubrum.Aquí algunes imatges:


..........................................................................................................................................................


CURIOSITATS LINGÜÍSTIQUES

Vacuna: prové del llatí, de la paraula vaca, perquè entre 1749 i1823 el metge Edward Jenner va descobrir que les dones que es dedicaven a munyir vaques tenien immunitat sobre la malaltia verola. A partir d’aquest descobriment el metge Edward Janner va fer la primera vacuna.

OK: durant la Guerra Civil, als Estats Units, quan tornava l’exèrcit sense cap baixa solien dir “O Killed” que vol dir “zero morts”. D’aquí prové aquesta expressió per dir “tot esta bé”.

Slogan: és un terme anglès que en la seva forma original és slaugh claim, que vol dir “crit de guerra originari dels vells clans escocesos”.

Fuck: en l’antiga Anglaterra la gent no podia tenir relacions sense comptar amb el consentiment del rei a menys que fos un familiar del rei. Quan una parella volia tenir un fill li havia de demanar permís al monarca i aquest els concedia una placa on hi posava FUCK que volia dir: Fornication Under Consent of the King .

Cangur: quan els conqueridors anglesos van arribar a Austràlia, els va sorprendre veure uns animals estranys que feien uns salts increïbles. Immediatament van voler descobrir què eren i com es deien preguntant-ho a un nadiu. Ho van intentar preguntar mitjançant senyals. En notar que el nadiu sempre deia "kan-ghu-ru" van adoptar la paraula anglesa kangaroo. Els lingüistes, amb el temps, van determinar que el significat era molt clar, els indígenes volien dir "no t'entenc".

Text: Aniol Maeso i Peiró..........................................................................................................................................................

UNA TURBINA QUE "CULTIVA" AIGUA A L'AIRE

Una empresa ha creat un aerogenerador que recol·lecta l’aigua de l’aire gràcies a un condensador d’humitat. L’invent s’anomena WMS100 i permet produir mil dos-cents litres diaris. L’aigua és un dels recursos més preuats i a més és un bé escàs. Un enginyer francès ha trobat una possible solució al problema. La seva idea es aprofitar l’aigua que es troba en forma de vapor a l’atmosfera. Per això ha creat una turbina que, moguda per la força del vent, és capaç de condensar les molècules d’aigua presents a l’aire per desprès filtrar-la i potabilitzar-la. El procés és el següent: en primer lloc es produeix energia a partir del vent. Aquesta energia s’aprofita per succionar l’aire i condensar la humitat d’aquest. Després es purifica l’aigua, que ja està llesta per a la seva distribució. Amb un generador de 30 kW, el fabricant indica que l’aerogenerador pot operar a qualsevol zona del món, inclosos els deserts ja que l’ambient té un 30% d’humitat.


Oriol Luján i Jordi Gros (3ESO B)


..........................................................................................................................................................

MOSQUES FLOTANTS

Les mosques flotants són aquelles estranyes figures que fan pampallugues i que veiem tots en mirar al nostre voltant després d'haver estat veient alguna cosa que desprèn més llum que la resta. Es manifesten quan mirem una superfície simple com seria una paret, i van ser descobertes pels romans, que les anomenaven muscae volitantes. En realitat aquestes mosques només són trossos petits de gelatina que es formen a dins de l'ull, i encara que sembli que estan a davant de l'ull en realitat floten en el líquid que es troba a dins d’aquest. Generalment no causen danys però alguns cops, quan la gelatina se separa de la retina, la pot trencar i pot causar una petita hemorragia. Si aquest trencament es converteix en despreniment de retina pot convertir-se en alguna cosa greu, però això es poc probable.
Font d'informació: http://retina.uson.mx/moscas.htm

Text: Nin pujades (3ESO)

..........................................................................................................................................................

LA CONTAMINACIÓ AFECTA LES TEMPESTES

La pol·lució atmosfèrica fa que les tempestes d’estiu siguin més intenses de lo normal, segons un estudi publicitari a la revista Geophysical Research Letters. Segons els autors, el calor atrapat per núvols carregats de partícules contaminants podria estar afectant al clima global.

Els núvols de tempesta, també anomenats núvols de convecció profunda, reflexen gran part de l’energia del Sol de volta al espai, atrapen la calor que emergeix de la superfície terrestre i la tornen a la superfície de l’aigua que s’evapora en forma de pluja.

El que revela el nou estudi és que quan el número de partícules petites contaminants de l’aire augmenta, també augmenta el tamany dels núvols de tempesta, ja que les partícules separen les gotes d’aigua, que es fan més petites i tarden més a arribar al volum suficient perquè comenci a ploure. D’aquesta manera, els densos núvols formats a l’aire contaminat augmenten més la calor durant el dia que les que es formen en l’aire net.

Enllaç:
enllaç directe a la web oficial


Jordi Gros i Oriol Luján (3ESO)


..........................................................................................................................................................

EL PRIMER COTXE QUE CONDUEIX SOL
A Google, la multinacional americana del navegador mes famós, gràcies al qual podem a accedir als webs de tot Internet, no només li enteresa fer que nosaltres poguem navegar, buscar vídeos... sinó que va més enllà: ha creat el primer cotxe que no necessita conductor.

Sembla un cotxe normal, amb la diferència que porta una gran antena de GPS al sostre. És un Toyota amb la tecnologia de Google. El pilot per a les proves ha estat una persona amb una visió del 50% que ha pogut tenir l’experiència de ser la primera a poder pilotar aquest cotxe, tal com es veu en el vídeo. Aquest sistema reconeix els semàfors per saber quan ha de parar, reconeix les persones... tot mitjançant càmeres unides al cotxe. Google espera que en un futur pròxim aquest sistema estigui ben desenvolupat per poder-lo comercialitzar.
Lluís Fernández Vila

..........................................................................................................................................................

FRASES FETES EN CATALÀ
Una frase feta és una expressió d'ús corrent, en tots els nivells socials i culturals d'una llengua i el seu significat no es pot deduir per les paraules que el formen.

Exemples:

  - Posar les mans al foc: Arriscar-se
  - Prometre la llauna dins d'un cove: Prometre coses que no es poden aconseguir
-   Donar un cop de màAjudar
-   A la taula i el llit al primer crit: Fer cas.
-   Bufar i fer ampollesSer fàcil.
-   Més val poc que no res: Conservar les coses que tens.
-   Aixecar la camisa: Enganyar
-   Caure la cara de vergonya: Avergonyir-se
-   Buscar l'agulla a un paller: Buscar una cosa impossible.
-   Dit i fet: S'ha fet immediatament.
-   Fer figa: No funcionar
-   Haver begut oli: No haver-hi solució.
-   No fer el pes: No agradar.
-   No tenir ni cap ni peus: No tenir sentit.
-   S’ha acabat el bròquil: Donar per finalitzada una cosa, una situació conflictiva.
-   Tallar el bacallà: Manar, tenir el control d’una situació.
-   Tenir pa a l’ull: No adonar-se d’una cosa que és evident.
-   Tocar el dos: Fugir, anar-se’n d’un lloc.
-   Tocat de l’ala: Sense enteniment.


Text: Aniol Maeso i Jordi Comas

..........................................................................................................................................................

SABIES QUE ESCOLTANT MÚSICA CLÀSSICA I ÒPERA REDUEIXES EL REBUIG DE TRANSPLANTAMENTS DE COR?
Segons ha publicat el Journal of Cardiothoracic Surgeryla música ja s’utilitza en l’àmbit clínic per reduir-nos l’ansietat en el post operatori, que provoca canvis en la funció cerebral.

S’ha demostrat que l’òpera i la música clàssica són la música més positiva, a diferència de la música actual. Per comprovar-ho s’han utilitzat ratolins. Els que van escoltar La Traviata tenien un major nombre de cèl·lules i de citocines antiinflamatòries, que té com a conseqüència una supervivència major.
                                                                                                                           
Font d’informació: 

Adrià Bañeras, 3rA

..........................................................................................................................................................


LA TEVA VEU EN ALTRES PLANETES
Els científics de la  universitat Southampton han fet una recerca de com seria la veu d’una persona en un altre planeta i també els sorolls dels retrunys de les plaques de gel de Tità (la Lluna de Saturn).

Al fer aquesta recerca han posat en un ordinador les veus d’una o dues persones i després, amb aquest ordinador, a les veus els han posat unes diferents atmosferes. Diuen que a Venus, la nostra veu sonaria com la d’un barrufet.

Text: Arnau Puig

..........................................................................................................................................................

WORLDOMETERS
Worldometers és una pàgina web creada per ensenyar les dades més importants i recents del nostre planeta. 
Hi ha diferents apartats:
• Població mundial
• Governs i economia
• Societat i Mitjans de comunicació
• Medi ambient
• Alimentació
• Aigua
• Energia
•Salut
En cada apartat apareixen diferents dades que es van actualitzant, com per exemple: 
Població mundial anual
Bicicletes produïdes aquest any
Diaris en circulació avui
Bosc perdut aquest any (hectàrees)
Persones mortes per la fam avui
Persones sense accés a aigua potable ara
Energia solar arribada a la terra avui
Suïcidis aquest any.

Text: Albert Planellas i Arnau Puig

..........................................................................................................................................................

COSES ESTRANYES DE GOOGLE EARTH

Ara amb crisi és més complicat viatjar, però si t’agrada descobrir nous llocs, no fa falta que viatgis més. Gràcies al programa Google Earth pots visitar tot el món gratis.

Ara et donarem les coordenades perquè puguis veure les coses mes estranyes del Google Earth*. Si vols veure:

Uns tancs de guerra en acció: 34.9701461795 -106.426612854
Unes foques marines a la costa: -27.3972185509 15.3548062062
Un helicòpter volant :  41.0321467712 -80.7285804636 
L’àrea 51: 37.2363238705 -115.802949975
On va naufragar el Titanic: 41 46 00.00N, 50 14 00.00W
Portaavions d’USA: 36 57 30N 76 19 47W
Publicitat?¿: 37.646175, -115.750843
Publicitat?¿: -18.5292 -70.25
Triangle de les Bermudes: 29.61167,-76.464844
Guitarra gegant : -33.868384, -63.987958
Dinosaures : 43.717163, 111.996002
Un avió a Sant Gregori : 41.989859,2.769133
Forma no agradable  en el camp : 50.585660, -1.281138
Monstre: -33.891146, 151.282818
Casa-avió?¿: 53.713490, -0.228924
Cotxe spiderman: 52.069219, 4.313860
Cucurutxo gegant: 50.936497, 6.948663
Cavall gegant: 31.662870, -106.588089
Cotxes, molts de cotxes: 40.690633, -74.139041

Aquests només en són alguns ja que n’hi ha molts més per descobrir, però recordeu que si ho voleu veure, heu de fer servir el Google Maps o el Google Earth:


ENLLAÇOS: 

Text: Lluís Fernàndez


..........................................................................................................................................................

FRASES CÈLEBRES
“Si jutges la gent, no tens temps d'estimar-la.” Johann W. Goethe

“La fatal tendència dels homes a deixar de pensar en una cosa quan aquesta no ofereix cap dubte és la causa de la meitat dels seus errors.” John Stuart Mill

“Només hi ha un bé, el coneixement; només hi ha un mal, la ignorància.” Sócrates

“Els mals que no tenen força per acabar la vida, no l’han de tenir per acabar la paciència.” Miguel de Cervantes

“Hi ha un secret per viure amb la persona estimada; no pretendre modificar-la.” Jacques Chardome

“Per fer mal qualsevol és poderós.” Fray Luis de León

“Si no t’equivoques de tant en tant vol dir que no estàs aprofitant totes les teves oportunitats.” Woody Allen

“No és pobre el que té poc, sinó el qui molt desitja.” Séneca

“No hi ha camins cap a la pau, la pau és el camí.” Mahatma Gandhi

“La televisió ha fet meravelles per la meva cultura. Quan algú l'encén, vaig a la biblioteca i em llegeixo un bon llibre.” Groucho Marx

“La lluna i l’amor, quan no creixen, disminueixen” Proverbi portugués

“La justícia més estricta no crec que sigui la millor política.” Abraham Lincoln

Albert Planellas i Arnau Puig


..........................................................................................................................................................

100 ANYS DE L’ENFONSAMENT DEL RMS TITANIC

\
Titanic a Belfast, 1912
El 15 d’abril del 2012 es commemorarà el dia en què el Titànic va topar amb un iceberg i això va produir que s’enfonsés per sempre més i que molta gent perdés la vida aquella nit.

Per recordar aquesta data s’està construint un altre model idèntic al transatlàntic que va enfonsar-se. Aquest vaixell sortirà des del port de Southampton, farà la mateixa ruta que l’autèntic i arribarà a Nova York el dia 15 d’abril.

Aquí us penjem un enllaç amb més informació sobre el Titànic:


Supervivents de la tragèdia
Albert Planellas i Arnau Puig


..........................................................................................................................................................

PETIT MUSEU DE LA FANTASIA

 

Tenim un esdeveniment per tot l'any! Es tracta de un museu on hi podeu trobar un munt de figures en miniatura, com ara persones, cases, instruments, i un munt de coses més. 

Tota aquesta col·lecció de peces forma part de Llorenç Deulofeu, i es pot visitar a Girona de dimarts a dissabtes, de 10h a 14h i de 16.30h a 20h

Per veure’n una mica més aquí teniu la pàgina web: 

Esperem que us agradi!

Leo Aijón i Myriam García


..........................................................................................................................................................

UN HOME ES CASA AMB EL CADÀVER DE LA SEVA XICOTA
Un noi Tailandès de 28 anys es va casar amb el cadàver de la seva xicota, morta quatre dies abans del casament a causa d’un accident de trànsit.

El noi no va donar gaire importància al fet que estigues morta, perquè s’havien estimat. La boda es va celebrar el 4 de gener a la província de Surin: va ser una cerimònia budista on van assistir tots els amics.

Oriol Saqués Barnó


..........................................................................................................................................................

FI DEL MÓN
Segons un antic calendari maia, el 22 de desembre de 2012 s’ha d’acabar el món. A partir d’aquesta informació, s’han desenvolupat moltes teories de la manera com es podria acabar:

► A causa del canvi climàtic: es creu que a finals del 2012 hi haurà un canvi climàtic que farà augmentar la temperatura de la terra i aquesta explotarà.

► Erosió dels telòmers: la punta dels cromosomes de tots els ésser vius està formada per telòmers i el que fan és que els cromosomes no siguin inestables, la qual cosa ens podria provocar la mort.

 Epidèmia: una grip incurable com la de l’any 1918 podria fer acabar el món.

 Guerra nuclear: una possible guerra nuclear en seria una altra causa.

► Xoc d’un meteorit: una possibilitat seria el xoc d’un meteorit contra la terra.

Malgrat aquestes hipòtesis, us desitgem un bon Nadal i un feliç any nou. Esperem reveure’ns després de festes!!!

Sergi Serra